Nega orodij

Dekontaminacija - mehansko čiščenje
Biološka onesnaženja se odstranijo s tamponom ali krtačo pod tekočo vodo. Kemično razkuževanje se nato izvede s potopitvijo ali razpršitvijo instrumenta z določenim razkužilom.

POZOR! V primeru obarvanja s krvjo ni dovolj! je treba uporabiti sterilizacijo. Po mokrem mehanskem čiščenju je nujno potrebno instrument temeljito posušiti, z vročim zrakom (npr. sušilnikom za lase) posušiti spoje in vezi, nato pa instrument obdelati s finim mazalnim oljem ali grafitnim razpršilom WD40, ki izpodrine vlago tudi iz nedostopnih delov instrumenta in tako znatno podaljša njegovo življenjsko dobo ter preprečuje rjavenje.

Dezinfekcija - uničenje patogenih mikroorganizmov
S kemičnimi sredstvi delno uniči in delno prepreči nadaljnjo rast bakterij. Vendar z razkuževanjem nikoli ne dosežemo njihove popolne odsotnosti. Nikoli ne bo nadomestila sterilizacije. Ne uniči virusa HIV.

Kemično razkuževanje se izvede tako, da se instrument potopi ali razprši z razkužilom, ki je namenjeno samo temu (npr. Sekusept Forte, Sekusept Plus, Insidur itd.). Raztopina se pripravi natančno po navodilih proizvajalca in za čas, ki ga določi proizvajalec.

POZOR! Za daljšo življenjsko dobo izdelka je pomembno, da instrumente takoj po odstranitvi iz razkuževalne kopeli osušite s tamponom ali mehko krpo. Nikoli jih ne pustite, da se posušijo sami od sebe (na instrumentu se bodo pojavile neodstranljive lise).

Stike in spoje posušite z vročim zrakom (npr. sušilnikom za lase), nato pa orodje na stiku obdelajte s finim mazalnim oljem ali grafitnim sprejem WD40, ki izpodrine vlago tudi iz nedostopnih delov orodja in tako znatno podaljša njegovo življenjsko dobo ter preprečuje rjavenje.

Sterilizacija - uniči ali odstrani vse mikroorganizme

Sterilizirani instrumenti so sterilni, tj. medicinsko čisti. Sterilizirani instrumenti se tudi razkužijo. Od določene temperature (odvisno od tlaka) uniči virus HIV. Uporabljajo se sterilizatorji s paro ali sterilizatorji z vročim zrakom. Temperature in čas, ki so potrebni za popolno sterilizacijo, natančno določi proizvajalec, zato jih je treba upoštevati